Kynutý houskový knedlík 2

Recepty, Přílohy

Suroviny

500 ml mléka
1 droždí (kostka)
1 lžička soli (20 g)
2 ks staršího rohlíku
1 lžička cukru
1 kg polohrubé mouky
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka odlijeme 100 ml do misky. Do ní pak rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme vejce, přilijeme mléko a vzešlý kvásek, a vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko, nebo naopak pokud je příliš řídké - přisypeme mouku. Nakonec zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

  2. Po 1 hodině uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout (tak dlouho, než začne vařit voda v hrnci).

  3. Z bochánku vytvarujeme knedlík (šišku), vložíme jej do vařicí vody a hrnec přikryjeme poklicí. Po 10 minutách knedlík otočíme a vaříme dalších 10 minut (takže se celkem vaří 20 minut). Uvařené propícháme, aby se nesrazily.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!