Kynutý houskový knedlík 2
Recepty, PřílohySuroviny
- 500 ml mléka
- 1 droždí (kostka)
- 1 lžička soli (20 g)
- 2 ks staršího rohlíku
- 1 lžička cukru
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 vejce
Postup Kynutý houskový knedlík 2
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka odlijeme 100 ml do misky. Do ní pak rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme vejce, přilijeme mléko a vzešlý kvásek, a vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko, nebo naopak pokud je příliš řídké - přisypeme mouku. Nakonec zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Po 1 hodině uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout (tak dlouho, než začne vařit voda v hrnci).
Z bochánku vytvarujeme knedlík (šišku), vložíme jej do vařicí vody a hrnec přikryjeme poklicí. Po 10 minutách knedlík otočíme a vaříme dalších 10 minut (takže se celkem vaří 20 minut). Uvařené propícháme, aby se nesrazily.