Kynutý chlebíček, nebo bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 550 g polohrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 1 kostka droždí
- 200 ml mléka
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- kůra z 1 citronu
- 160 g vlahého rozpuštěného másla
- 70 ml Amaretta
- 25 g kustovnice čínské
- 60 g rozinek
- 50 g brusinek
- 50 g kandovaného ovoce (na druhu nezáleží dáme to máme doma)
- máslo na vymazání formy
- 1 vejce na potření
Postup Kynutý chlebíček, nebo bábovka
Postup přípravy receptu
-
Den předem si namočíme do Amaretta rozinky, brusinky a kustovnici.
Do misky dáme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, jednu lžičku cukru a jednu lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Přidáme kandované ovoce, rozinky, brusinky, kustovnici a Amaretto, které zbylo po máčení. Dále přidáme citronovou kůru, kvásek, muškátový oříšek, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme těsto.
Těsto necháme vykynout, znovu těsto propracujeme a necháme vykynout ještě jednou.
Vymažeme formu, těsto opět propracujeme a vložíme do formy. Necháme ho ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem.
Dáme do trouby vyhřáté na 200°C pečeme 5 minut, troubu stahneme na 160°C a dopékáme 45-50 minut. Asi po 15 minutách pečení přikryjeme formu pečícím papírem. Dobu pečení si každý určí podle své trouby.