Čínská kuchyně: KUNG PAO
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 400 g kuřecího masa nebo vepřového
- 1 vejce
- 1 KL máčeného škrobu
- Sůl
- Sádlo (olej)
- 1 PL žlutého vína
- 1 PL sójové omáčky
- Špetka Wei-su
- Chilli papričky
- Pražené arašídy
Postup Čínská kuchyně: KUNG PAO
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostičky, smísíme se solí, vejcem, škrobem a necháme chvíli uležet.
Z vína, sójovky a Wei-su připravíme zálivku.
Na TĚŽKÉ pánvi rozpálíme tuk, přihodíme maso a na prudkém ohni asi minutu za stálého míchání restujeme.
Přidáme papričky, buráky, zamícháme a zalijeme zálivkou.
Krátce zamícháme (prohodíme) a ihned podáváme.
Úprava musí probíhat velmi rychle a hotový pokrm nemá mít téměř žádnou šťávu.
Poznámka: Kung Pao je z hlediska přípravy poměrně jednoduché jídlo, ale rychlost tepelné úpravy je i u tohoto pokrmu klíčová! Začínající kuchtíci nechť zkusí napřed kuřecí maso (z prs je příprava nejjednodušší, ale z celého kura je jídlo chutnější). Pokud tepelnou úpravu přeženete a maso pustí šťávu, tak kuracina, na rozdíl od vepřoviny, neztvrdne (tedy, ne příliš). Tuk na masivní pánvi rozpálit tak, až se z něj začíná kouřit a teprve pak vložit maso. Záleží také na velikosti nakrájeného masa (lze krájet i na nudličky či plátky) ale pak i ta v rcp uvedená minuta může být moc dlouho;je lépe se orientovat barvou masa na pánvi: v okamžiku kdy už je celá masa zpracovávaného masa skoro celá na povrchu bílá pokračujeme dalšími kroky podle postupu. Hotový pokrm nenecháváme na rozpálené pánvi!!! Máčený škrob se připravuje v předstihu: škrob (Číňané by použili rýžový) se rozmíchá v přebytku STUDENÉ vody a používá se, až sedne ke dnu a voda se slije. Máčený škrob má konzistenci husté pasty. Lze ale také přímo ve vejci rozmíchat práškový škrob. Žluté víno bývá málokdy žluté:) jedná se o sladké rýžové víno. Lze nahradit i révovým dezertním vínem či stolním + špetka cukru, ale i portským, sherry či marsalou. Wei-su = MSG = glutasol Zdroj: D. Klíma: Čínská kuchyně, 1967 upraveno