Sladkokyselá čínská kuřecí polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- kuřecí maso bez kůže, prsní nebo stehenní
- 2 houby Jidášovo ucho
- 2-3 houby shiitake
- 1 lžíce oleje
- 1 větší mrkev
- 10 cm bílé části pórku
- 2 jarní cibulky
- 2 vejce
- 2-3 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce vinného bílého octa
- 2-3 lžíce sójové kvalitní omáčky
Postup Sladkokyselá čínská kuřecí polévka
Postup přípravy receptu
-
Do 2,5 litru vody dáme vařit kuřecí maso a houby namočíme v misce do horké vody. Uvařené maso natrháme vidličkou na vlákna, změklé houby nakrájíme na tenké nudličky, vodu z hub vlijeme do vývaru.
Očistíme mrkev, pórek a nakrájíme na julienne nudličky. V pánvi wok nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev (kdo dává česnek a chilli, přidá), cukr a chvilku restujeme. Přidáme maso a pórek, promícháme a zalijeme vývarem, přidáme rýžový ocet, sójovou omáčku a krátce povaříme. Záleží na chuti, někde se přidává česnek, chilli nebo zelí a někde rybí omáčka, nebo sůl a pepř.
Do polévky vlijeme za stálého míchání rozkvedlaná vejce a zahustíme škrobem, rozmíchaným v trošce vody. Hustotu zvolíme jakou máme rádi (škrobu dáme méně nebo více). Přidáme nakrájenou cibulku a odstavíme. Podle chuti přidáme vinný ocet, sůl nebo rybí omáčku.