Filé se salátem a semínkovým posypem

Recepty, Ryby

Suroviny

plátky filé z mořské štiky (dle počtu jedlíků)
1/2 KL sezamových semínek
1/2 KL lněných semínek
1 salát Little Gem
5 cherry rajčátek
1/2 žluté papriky
citronový pepř
sůl
Na zálivku na salát:
1 PL sezamového oleje
1 PL sezamových semínek
1 PL lněných semínek – opražených na pánvi
1 PL balsamico krému nebo vinného octa
Na bramborové kuličky:
syrový brambor (počet dle množství, které chceme získat)
krupice nebo polohrubá mouka
sůl
sezamová semínka (i jiná)

Postup přípravy receptu

  1. Bramborové kuličky: Brambory oškrabeme a nastrouháme. Zahustíme moukou nebo krupicí do potřebné konzistence na tvarování kuliček a osolíme.

  2. Vytvoříme malé kuličky, které ihned házíme do silně vroucí vody.

  3. Po vyplavání na povrch by měly být uvařené, ale ne rozvařené, ještě jsou pevné. Slijeme, odstavíme.

  4. Nyní smícháme přísady na zálivku a vymícháme. Zeleninu si nakrájíme na kousky, pár pěkných kousků odložíme na ozdobu.

  5. Filé obalíme v sezamových semínkách a opepříme. Opečeme na rozpáleném tuku, osolíme.

  6. Současně uvařené kuličky vhodíme do rozpálené pánve s malým množstvím tuku, kam jsme ještě vhodili semínka dle naší chuti. Pěkně obalíme a kuličky ještě opečeme.

  7. Na talíř vložíme zeleninu, kterou posypeme opraženými semínky a zlehka zalijeme zálivkou. Pak přidáme filé a kuličky.

  8. Pokud bramborové kuličky zbudou, nevadí, dají se zmrazit. Je to vlastně obdoba slovenských halušek, jen jiný tvar.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!