Filé z tresky s brokolicovo - hlívovou rýží

Recepty, Ryby

Suroviny

4 menší porce rýže
4 porce filé z tresky (já měla mražené)
1 brokolici s odříznutým košťálem (dávám do polévky)
1 menší červenou cibuli
250 g hlívy ústřičné
olej (olivový)
máslo
1 lžička mletého kmínu
sůl, pepř
práškový či jiný bujón zeleninový
plnotučná hořčice
zeleninu na oblohu (co dům dá)

Postup přípravy receptu

  1. Rýži vaříme podle návodu, s bujónem místo soli. Na pařák položíme brokolici vcelku, vodu v hrnci až po pařák, dá se přilít. Brokolici osolíme a posypeme mletým kmínem. Asi dvacet minut vařit v páře pod pokličkou, aby zůstala na skus, ale ne tvrdá. Hlívu nakrájíme na proužky a dáme do kastrůlku, kde restujeme na oleji drobně krájenou cibulku, po chvilce začneme nepatrně podlévat, dokud nezměkne. Lehce osolíme.

  2. Na velkou pánev dáme olej a máslo, až se rozehřeje, vložíme postupně rozmrzlé ryby. Kupujte bez nástřiku vodou. Místo smažení by se pak vařily. Na pánvi se musejí pěkně zatáhnout. Protože bude rýže výraznější, rybu jen osolíme, jemně opepříme a nepatrně potřeme hořčicí. Tenoučce. Otáčíme, až když je první strana opečená. Podle potřeby přidáme olej a máslo. Nepodléváme!

  3. Do vařené rýže přidáme nakrájenou brokolici a vmícháme orestovanou hlívu i s omastkem a vylepšíme čerstvým máslem podle chuti. Na talíři položíme na rybu kousíček másla, rýži nabereme buď naběračkou nebo jak jste zvyklí a obložíme zeleninou nebo vyrobíme zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!