Sladkokyselá houbovo-zeleninová polévka a pošírované vejce

Recepty, Polévky

Suroviny

1 cibule
1 mrkev
¼ květáku
3 brambory
2 hrsti sušených hub
½ svazku kopru
3 stroužky česneku
1 sladká smetana 12-15%
1 cm másla (plátek)
1-2 lžíce mouky
1 1/2 litru zeleninového vývaru, nebo vodu a zeleninový gelový bujón
sůl
bílý pepř
olej
ocet
1 vejce na porci

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev na kolečka nebo nudličky, květák rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, kopr posekáme, česnek prolisujeme a houby namočíme do vody.

  2. V kastrolku na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme česnek, mrkev, květák, brambory, přecezené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem nebo vodou s gelovým bujónem a necháme vařit, až je zelenina téměř měkká.

  3. Mouku přidáme do smetany, důkladně promícháme, aby tam nebyly hrudky a přes sítko nalijeme do polévky. Za stálého míchání necháme cca 5 minut povařit, přidáme kopr, máslo a ještě krádce povaříme. Nakonec přidáme lžíci octa, ochutnáme a je-li potřeba ještě dochutíme solí a pepřem.

  4. Do většího hrnce (čím větší průměr, tím lépe si vytvoříme vír) dáme vařit osolenou vodu. Jakmile nám začne voda vřít, trochu plamen ztlumíme, vodu lžící zamícháme, abychom vytvořili vír a do středu víru opatrně vpustíme vejce, které jsme si vyklepli do naběračky s octem a necháme 3-4 minuty vařit.

  5. Polévku servírujeme s vejcem, které jsme nařízli, zdobené čerstvým koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!