Sladkokyselá houbovo-zeleninová polévka a pošírované vejce
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- ¼ květáku
- 3 brambory
- 2 hrsti sušených hub
- ½ svazku kopru
- 3 stroužky česneku
- 1 sladká smetana 12-15%
- 1 cm másla (plátek)
- 1-2 lžíce mouky
- 1 1/2 litru zeleninového vývaru, nebo vodu a zeleninový gelový bujón
- sůl
- bílý pepř
- olej
- ocet
- 1 vejce na porci
Postup Sladkokyselá houbovo-zeleninová polévka a pošírované vejce
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev na kolečka nebo nudličky, květák rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, kopr posekáme, česnek prolisujeme a houby namočíme do vody.
V kastrolku na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme česnek, mrkev, květák, brambory, přecezené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem nebo vodou s gelovým bujónem a necháme vařit, až je zelenina téměř měkká.
Mouku přidáme do smetany, důkladně promícháme, aby tam nebyly hrudky a přes sítko nalijeme do polévky. Za stálého míchání necháme cca 5 minut povařit, přidáme kopr, máslo a ještě krádce povaříme. Nakonec přidáme lžíci octa, ochutnáme a je-li potřeba ještě dochutíme solí a pepřem.
Do většího hrnce (čím větší průměr, tím lépe si vytvoříme vír) dáme vařit osolenou vodu. Jakmile nám začne voda vřít, trochu plamen ztlumíme, vodu lžící zamícháme, abychom vytvořili vír a do středu víru opatrně vpustíme vejce, které jsme si vyklepli do naběračky s octem a necháme 3-4 minuty vařit.
Polévku servírujeme s vejcem, které jsme nařízli, zdobené čerstvým koprem.