Kynuté pletence s mandlovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 70 g krupicového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 g rozdrobeného droždí
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- Náplň:
- 100 g mandlové mouky
- 100 g krupicového cukru
- 40 g změklého másla
- 40 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- lžičku vanilkového extraktu
- rozpuštěné máslo na potření pletenců
- moučkový cukr na posypání
Postup Kynuté pletence s mandlovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby od pekárny nalijte mléko, rozpuštěné máslo, vejce a přisypte hladkou mouku. Do důlku v mouce nasypte rozdrobené droždí, do jednoho rohu nádoby nasypte cukr a do druhého sůl. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Do mísy dejte změklé máslo, mandlovou mouku, žloutek, cukr, smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a vše promíchejte, nejlépe stěrkou.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněnou plochu a vyválejte ho. Na těsto dejte náplň a rozetřete ji. Vrchní část těsta nechte bez náplně.
Těsto nepotřené náplní přehněte směrem dolů na náplň, ale ne úplně dolů na kraj těsta. Jen doprostřed (doporučuji podívat se na video). Spodní část těsta přiložte na těsto z vrchní části. Vytvořte tak obdélník. Boční strany těsta přehněte a uzavřete.
Uzavřené strany těsta odřízněte a dále odkrajujte těsto o šířce 4 cm. Každý kousek těsta v ruce 2x přetočte. Vytvořte něco jako spirálu.
Těsto vkládejte na plech, pomažte ho vodou a nechte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.
Po 30 minutách jednotlivé kousky pomašlujte žloutkem rozmíchaným v troše vody.
Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a pletence pečte asi 20 minut. Po upečení jednotlivé kousky pomažte rozpuštěným máslem. Vychladlé pletence poprašte moučkovým cukrem.