Kynuté placky se smetanou pečené na plotýnce
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- kynuté těsto:(nemusí být moc sladké - zužitkuji to, co zbyde po bábovce nebo koláčích):
- 8 hrnků hladké mouky
- 1 hrnek rozpuštěného másla (nebo olej, sádlo)
- 2 hrnky mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1 ks droždí
- špetka soli
- 3 ks žloutky
- Zakysaná smetana (podle množství těsta, cca 1menší kelímek na 2 placky, ale záleží kdo jak má rád a jak si dopřeje:-D)
- Moučkový cukr
Postup Kynuté placky se smetanou pečené na plotýnce
Postup přípravy receptu
-
Podle množství těsta si na vále utvoříme placky velké asi jako langoše (jako dlaň) a necháme ještě chvíli zkynout.
Hodně rozpálíme plotýnku na kamnech (takovéty staré litinové nebo z čeho to je:-D) a až je opravdu horká tak na ní dáme placku a ztlumíme okamžitě plamen, aby se placek dobře propekl a nezčernal.
Až bude hezky hnědý opečeme i z druhé strany a potom přendáme na talířek.
Mezitím, co pečeme další placky, vezmeme zakysanou smetanu a dáme ji na placek - na jeden cca polovina malého kelímku, proste aby nekoukaly hnědé opečené vrcholy a pocukrujeme moučkovým cukrem (záleží kdo jak má rád sladké).
Důležité je, že se nejí hned, ale musí se nechat odležet smetana i s cukrem. Ideálně peču večer a druhý den máme parádní snídani!
Placky je nejlepší rozříznout ostrým nožem na čtvrtiny a pak už jenom baštit!