Kynuté ovocné knedlíky vegan (bez mléka a vajec)
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 250 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 6 lžic oleje
- 250 g hrubé mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku pudinkového prášku
- 1/2 kostky kvasnic
- švestky, meruňky...
- kostkový cukr nebo cukr krystal
Postup Kynuté ovocné knedlíky vegan (bez mléka a vajec)
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny v tom pořadí, jak jsou psané a necháme nakynout těsto. Pokud nemáme pekárnu, uděláme těsto klasicky s kváskem.
Těsto nevyvaluji, jen lžící odebírám kousky o váze 35-40 g, které roztáhnu prsty do placičky. Do středu dám buď drobnější celé ovoce s kostkou cukru uvnitř nebo jen půlku ovoce, namočené řeznou stranou v cukru. Těsto spojím k sobě a nechám (spojem dolů) ještě dvacet minut kynout na válu.
Mezitím v hrnci přivedeme vodu k varu, pařáček v něm potřeme olejem, aby se knedlíky nelepily. Knedlíky pak vyskládáme na pařáček (dávám 4-5 knedlíků) a ze všech stran je ještě potřeme olejem. Bez nakukování pod pokličku je napařujeme 15 minut. Po odklopení pokličky je rychle propícháme špejlí a pak je teprve sundáme. Podáváme se strouhaným perníkem, s cukrem a strouhaným kokosem, mákem, povidly a podobně.