Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 500 g hrubé mouky
- sůl
- 1 lžíce cukru
- asi 250-300 ml vlahého mléka
- 1 vajíčko
- 30 g čerstvého droždí
- Žahour:
- 500 g borůvek mražených
- 1 dl vody
- 50 g cukru (podle chuti i více)
- lžička másla
- 200 ml smetany
- 1/4 lžičky mleté skořice
- lžička solamylu
- Na ozdobu:
- kysaná smetana
Postup Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlahého mléka. Necháme vzejít a přidáme vajíčko a ostatní mléko. Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta uděláme kulaté knedlíky. Necháme ještě chvilku kynout. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut, podle velikosti knedlíků. Můžeme je vařit také v páře v parním hrnci asi 15-20 minut.
Borůvky nasypeme do hrnce, přidáme cukr, máslo a vodu a krátce povaříme. Pak přidáme skořici a smetanu, ve které rozmícháme solamyl. Vaříme do zhoustnutí.
Podáváme s kysanou smetanou.