Květák zapečený se šunkou a třemi druhy sýra

Recepty, Ostatní

Suroviny

1 větší květák
100 g šunky (vepřové, krůtí, kuřecí...)
1 hermelín (120 g)
1 niva (120 g)
120 g sýru v celku nejlépe gouda
3 celá vejce
1 kelímek smetany na vaření 12%
1/2 lžičky muškátového oříšku (nejlépe čerstvě nastrouhaného)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1 hrst nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (nebo směs suchých, např.provensálských, italských)
sůl
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný květák rozebereme na větší růžičky a vhodíme do vroucí osolené vody. Vaříme jen cca 5-7 min do poloměkka. Slijeme do síta a ihned zchladíme studenou vodou, necháme důkladně okapat.

  2. Mezitím v misce metličkou rozšleháme vejce, přidáme veškeré koření a bylinky, osolíme špetku soli a přilijeme smetanu a opět vše řádně promícháme.

  3. Zapékací mísu či pekáč vymažeme olivovým olejem a vrstvíme tak, že dno pokryjeme jednou vrstvou cca 1 cm nakrájených růžiček květáku, další vrstvu na plátky nakrájeným hermelínem, opět vrstva nakrájeného květáku, další vrstva nastrouhané nivy, další vrstva zbylého květáku a navrch na kostičky nakrájená šunka.

  4. Vše pak rovnoměrně zalijeme připravenou směsí z vajec, koření, bylinek a smetany, které se mezitím spolu při pokojové teplotě stačily krásně skamarádit:-)

  5. Nakonec celý povrch spravedlivě rovnoměrně zasypeme strouhaným sýrem.

  6. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby (cca 200’) na cca 25min. Do zezlátnutí sýru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!