Mrkvové cupcaky (nejen) pro koledníky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 30 g javorového sirupu
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 175 ml slunečnicového oleje
- 300 g nahrubo nastrouhané mrkve
- kůra z 1 pomeranče
- Na krém:
- 200 g smetanového sýra
- 100 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- Na dozdobení:
- vlašské ořechy (celé, případně mleté)
- čerstvá karotka
Postup Mrkvové cupcaky (nejen) pro koledníky
Postup přípravy receptu
-
Vejce (pokojové teploty) šleháme společně s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do světlé pěny. Mezitím v míse smícháme suché ingredience - hladkou a celozrnnou mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a nasekané ořechy. Jakmile jsou vejce s cukrem vyšlehaná, tak zlehka přimícháme sypkou směs. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev, olej a pomerančovou kůru.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které plníme cca do 3/4 připraveným těstem. Pečeme při 175 stupních přibližně 30 min.
Změklé máslo vyšleháme společně se sýrem a cukrem do jemného krému. Pomocí cukrářského sáčku naneseme krém na cupcaky a dozdobíme vlašskými ořechy. Pro zvýraznění hlavní použité ingredience a podtržení velikonoční nálady můžeme dozdobit čerstvou karotkou s natí.