Amarouny - dortík pro letní osvěžení

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg jablek
3 lžíce krystalového cukru
2-3 pudinkové prášky
1 sáček dětských piškotů
Na ozdobu:
šlehačka
čokoláda
čerstvé ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kousky, zalijeme půl litrem vody, přidáme cukr a necháme povařit (je dobré ochutnat a podle potřeby dochutit). Mezitím nachystáme dortovou formu, jejíž dno i boky vyložíme celofánem nebo alobalem. Potom dno pokryjeme piškoty.

  2. V hrnku přichystáme pudinkové prášky ve 1/4 l vody. Rozmíchané pudinky vlijeme do rozvařených jablek a ještě chvíli povaříme, až vznikne hustá hmota, podobná omáčce. Polovinu jí vlijeme do formy na piškoty, povrch opět poklademe vrstvou piškotů a zalijeme zbytkem hmoty. Povrch urovnáme a dáme na noc do ledničky.

  3. Druhý den vyjmeme z formy, položíme na rovný talíř a povrch ozdobíme šlehačkou. Můžeme ještě postrouhat čokoládou nebo poklást na čokoládu jiné čerstvé ovoce.

  4. Dortík“ děláme z kyselejších jablek a pokud máme sladší jablka, přidáme buď citrónovou šťávu nebo trošku kyseliny citrónové – nutno ochutnat, každému to chutná jinak, sladké či sladkokyselé. Takže i množství cukru lze upravit podle chuti během rozváření jablek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!