Kváskové celozrnné lívance s lesním ovocem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Na kvas:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 100 g vody
- Na těsto:
- 180 g pšeničné celozrnné mouky
- 60 g žitné celozrnné mouky
- 350 g mléka
- 25 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- kokosový olej na smažení
- maliny
- ostružiny
- jahody
- černý rybíz
- červený rybíz
- skořice
- cukr na ozdobení
Postup Kváskové celozrnné lívance s lesním ovocem
Postup přípravy receptu
-
Večer předem si rozkvasím kvas - smíchám lžíci žitného kvásku, který mi odpočíval v lednici mezi pečením chlebů, a žitnou moukou s vodou. Jen promíchám v míse, zabalím do igelitky a dám odpočívat na teplé místo.
Po 12 hodinách kvašení kvas hodně zvětšil svůj objem a je připraven k dalšímu použití.
Do rozkvašeného kvasu teď přidám všechny suroviny kromě vejce, mouku je dobré prosít - provzdušnit.
Všechno zamíchám a opět zabalím do igelitky a uložím k odpočinku.
Za 2,5 - 3 hodinky se mi těsto zdálo nakynuté, chtělo opustit prostor vyhrazený v míse. Rozklepla jsem vejce a zamíchala ho do těsta. Následoval asi 20 - 30 minut odpočinek.
A pak už smažení na kokosovém oleji. Nemám lívanečník, tak jsem těsto nabírala polévkovou lžící a pokoušela se ho nějak roztáhnout do tvaru lívance. Šlo to docela dobře, byť těsto bylo hodně pružné. Možná chtělo více mléka nebo delší kynutí.
Usmažené lívance jsem ozdobila moučkovým cukrem, skořicí a směsí ovoce (zbytky v mrazáku).