Krůtí roláda se sýrem a uherskou klobásou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 vykostěné krůtí horní stehno
100 g plátkové goudy
2 nožky uherské klobásy
2 lžíce hořčice
sůl
pepř
80 g másla
grilovací koření, nejlépe doma namíchané

Postup přípravy receptu

  1. Z masa vytvoříme plát, osolíme, opepříme a lehce pomažeme hořčicí. Poklademe plátky sýra a ke kraji položíme oloupanou klobásu. Pevně stočíme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem. Vložíme do pekáčku, okořeníme a dáme přikryté pokličkou do trouby vyhřáté na 170° C na 90 minut spodek /vršek (ne horkovzduch). V pekáčku z krystalického polymeru se maso nepodlévá ani se pekáček po dobu pečení neotvírá, ale pokud ho nemáte, musíte před a během pečení podlít.

  2. Po devadesáti minutách slijeme část vypečené šťávy, přidáme kousek másla na povrch, zvýšíme teplotu na 200°C a dopečeme dozlatova kůrčičku. Vyndáme, necháme odpočinout, sundáme provázek a nakrájíme na plátky. Podáváme s bramborem, kaší nebo nádivkou a salátem.

  3. Nádivka: 8 rohlíků, (nejlépe z předešlého dne), nakrájených na kostičky, navlhčíme 50 ml mléka se třemi žloutky, přidáme kostičky ze 100 g uzeného masa, hrst bylinek (kopřiva, pažitka, medvědí česnek, petrželka apod), špetku muškátového květu, 1 naběračku šťávy vypečené z masa, pepř, z bílků ušlehaný sníh, podle chuti sůl - výpek je už slaný ! Upečeme nejlépe v silikonovém pekáčku nebo v jiném vymazaném a strouhankou vysypaném. Peču v troubě současně s dopékáním rolády a po dobu odpočívání masa asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!