Žitno-pšeničné špičky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- lžička Sladěnky
- 15 g droždí
- 130 g hladké mouky
- Dále:
- 130 g vody
- lžíce oleje
- 1,5 lžičky soli
- lžička drceného kmínu (nemusí být)
- 250 g žitné chlebové mouky
- 20 g hladké mouky
Postup Žitno-pšeničné špičky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme suroviny na omládek, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a robotem (nebo vařečkou) vymísíme tužší těsto - vařečkou to bude samozřejmě těžší.
Mísu opět zakryjeme, aby těsto neokoralo a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Poté rozválíme na kraťounké minibagety, zašpičatíme jim konce, oválíme je v žitné mouce, několikrát nařízneme a necháme na plechu vykynout.
Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/ asi 25-30 minut).