Žitno-pšeničné špičky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
100 g vlažné vody
lžička Sladěnky
15 g droždí
130 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
lžíce oleje
1,5 lžičky soli
lžička drceného kmínu (nemusí být)
250 g žitné chlebové mouky
20 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme suroviny na omládek, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a robotem (nebo vařečkou) vymísíme tužší těsto - vařečkou to bude samozřejmě těžší.

  3. Mísu opět zakryjeme, aby těsto neokoralo a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Poté rozválíme na kraťounké minibagety, zašpičatíme jim konce, oválíme je v žitné mouce, několikrát nařízneme a necháme na plechu vykynout.

  4. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/ asi 25-30 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!