Krémové kuře na víně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 vykostěná kuřecí stehna (nebo 3 prsa nebo krůtí maso)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku podrcené (nebo jemně pokrájené)
- 150 ml suchého bílého vína
- 2 bobkové listy
- 2 snítky čerstvého tymiánu (nebo špetka sušeného)
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml kuřecího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- citrónová šťáva
- zelené bylinky na zdobení
Postup Krémové kuře na víně
Postup přípravy receptu
-
Maso: Kuřecí/krůtí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, pořádně promícháme.
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a maso restujeme dozlatova (s přidáním oleje se máslo nepřipaluje).
Maso vyděláme děrovanou naběračkou, aby na pánvi zůstal výpek.
Základ omáčky: K výpeku přidáme 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a orestujeme jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme podrcený česnek, ten jen chviličku restujeme a hned zalijeme 75ml vína. Přihodíme bobk. listy a tymián a povaříme, dokud se nevypaří víno a zůstane nám jen hustější šťáva. Šťávu přilijeme k orestovanému masu.
Dokončení omáčky: Stále ve stejné pánvičce rozpustíme poslední 1žíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a za stálého míchání opékáme, až mouka lehce zhnědne. Přilijeme kuřecí vývar, důkladně promícháme. Až začne vše vařit, přidáme maso se šťávou, zbylých 75ml vína a pod pokličkou za občasného míchání povaříme min. 5 min.
Nakonec po částech zamícháme smetanu, příp. dosolíme a přidáme pár kapek citron.šťávy. Příloha: rýže, těstoviny i brambory.