Dort s pavoukem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
5 vejce
230 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
120 ml horké vody
150 ml oleje
250 g hladké mouky
4 lžíce kakaa
Čokoládový krém: (a nebo jiný podle vaší chuti)
3 vejce
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 g másla
50 g čokolády na vaření
1 PL kakaa
marcipán:
150 g cukru moučky
150 g sušeného mléka
2 PL medu
2 PL vody
3 PL vody
mandlová tresť

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do sněhu a po vyšlehání přidáme 130 g cukru a znovu ušleháme do pevného sněhu.

  2. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny a postupně pomalu zašleháváme vanilkový cukr, olej, horkou vodu a pomalu vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.

  3. Do jedné třetiny těsta vmícháme kakao. Dortovou formu plníme tak, že doprostřed formy dáme 1 vrchovatou polévkovou lžíci kakaového těsta a na něj 2 vrchovaté lžíce světlého těsta. Tímto způsobem pokračujeme až do vybrání všech těst.

  4. Po naplnění formou s těstem mírně zatřeseme, ať se těsto dostane do stran formy, ale nerozstíráme, porušila by se mozaika v těstě. Pečeme při 175°C cca 45-55 minut.

  5. Marcipán: 150 g cukr moučka, 150 g sušené plnotučné mléko, 2 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 3 lžíce studené vody, mandlová tresť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!