Dort s pavoukem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 5 vejce
- 230 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml horké vody
- 150 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- Čokoládový krém: (a nebo jiný podle vaší chuti)
- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 50 g čokolády na vaření
- 1 PL kakaa
- marcipán:
- 150 g cukru moučky
- 150 g sušeného mléka
- 2 PL medu
- 2 PL vody
- 3 PL vody
- mandlová tresť
Postup Dort s pavoukem
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do sněhu a po vyšlehání přidáme 130 g cukru a znovu ušleháme do pevného sněhu.
Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny a postupně pomalu zašleháváme vanilkový cukr, olej, horkou vodu a pomalu vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.
Do jedné třetiny těsta vmícháme kakao. Dortovou formu plníme tak, že doprostřed formy dáme 1 vrchovatou polévkovou lžíci kakaového těsta a na něj 2 vrchovaté lžíce světlého těsta. Tímto způsobem pokračujeme až do vybrání všech těst.
Po naplnění formou s těstem mírně zatřeseme, ať se těsto dostane do stran formy, ale nerozstíráme, porušila by se mozaika v těstě. Pečeme při 175°C cca 45-55 minut.
Marcipán: 150 g cukr moučka, 150 g sušené plnotučné mléko, 2 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 3 lžíce studené vody, mandlová tresť.