Znojemská okurková polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 4 velké brambory
- 3 větší nakládané okurky (znojemské)
- lák z okurek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 60 g másla
- 2 vejce
- 250 ml zeleninového vývaru
- špetka mletého kmínu
- sůl dle potřeby
- K servírování:
- pažitka, petrželka nebo snítka kopru
Postup Znojemská okurková polévka
Postup přípravy receptu
-
Brambory očistíme, oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, jen aby byly ponořené a uvaříme s kmínem a špetkou soli doměkka. Než se brambory uvaří, nakrájíme na kostičky okurky.
Asi 1/3 uvařených brambor vyndáme do větší misky, přidáme polovinu másla a šťouchadlem dobře rozšťoucháme. Přidáme smetanu a vytvoříme jemnou, hladkou kašičku, kterou zředíme vývarem a vlijeme do hrnce k vařeným bramborám. Přidáme okurky a 4 lžíce láku, přivedeme znovu k varu a krátce 1-2 minuty povaříme.
Na zbylém másle na pánvičce usmažíme vejce. Polévku dochutíme podle potřeby solí nebo lákem. Na talíř nalijeme polévku, přidáme část míchaných vajec a posypeme pažitkou, ozdobíme petrželkou nebo koprem.