Znojemská okurková polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

4 velké brambory
3 větší nakládané okurky (znojemské)
lák z okurek
100 ml smetany ke šlehání
60 g másla
2 vejce
250 ml zeleninového vývaru
špetka mletého kmínu
sůl dle potřeby
K servírování:
pažitka, petrželka nebo snítka kopru

Postup přípravy receptu

  1. Brambory očistíme, oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, jen aby byly ponořené a uvaříme s kmínem a špetkou soli doměkka. Než se brambory uvaří, nakrájíme na kostičky okurky.

  2. Asi 1/3 uvařených brambor vyndáme do větší misky, přidáme polovinu másla a šťouchadlem dobře rozšťoucháme. Přidáme smetanu a vytvoříme jemnou, hladkou kašičku, kterou zředíme vývarem a vlijeme do hrnce k vařeným bramborám. Přidáme okurky a 4 lžíce láku, přivedeme znovu k varu a krátce 1-2 minuty povaříme.

  3. Na zbylém másle na pánvičce usmažíme vejce. Polévku dochutíme podle potřeby solí nebo lákem. Na talíř nalijeme polévku, přidáme část míchaných vajec a posypeme pažitkou, ozdobíme petrželkou nebo koprem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!