Krémová kvasnicová polévka s bazalkou
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 jarní cibulky i s natí
- 1 větší mrkev
- 1 větší brambora
- 2 stroužky česneku
- 2 PL másla
- 2 PL ovesných vloček
- 1/2 KL drceného kmínu
- 1 celá kostka (42 g) kvasnic
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 12 větších lístků čerstvé bazalky
- Na dochucení:
- sůl
- mletý pepř
- nasekaný libeček nebo celerová nať
- nať z jarní cibulky
- smažená zavářka (hrášek) Backerbsen
Postup Krémová kvasnicová polévka s bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme, bílou část z jarní cibulky nakrájíme, 1/2 mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu nakrájíme na 1/2 kolečka, bramboru na drobné kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, na něm osmahneme cibulku, přidáme nastrouhanou půlku mrkve a chvilku orestujeme.
Pak přidáme rozdrobené kvasnice, necháme je rozpustit, přisypeme 2 polévkové lžíce ovesných vloček, chvilku promícháme, zalijeme 1 l horké vody, rozdrobíme zeleninový bujon, drcený kmín, přidáme nakrájenou bramboru, zbytek mrkve, lístky bazalky, prolisovaný česnek a necháme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut vařit.
Poté si bokem odebereme 2 plné naběračky uvařené zeleniny bez tekutiny, zbytek ponorným mixerem v hrnci rozmixujeme, přidáme nazpět odebranou zeleninu, přisypeme nasekané zelené bylinky, podle své chutě dosolíme, opepříme, ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři posypeme smaženou zavářkou nebo kostičkami opečeného pečiva.