Krémová kvasnicová polévka s bazalkou

Recepty, Polévky

Suroviny

3 jarní cibulky i s natí
1 větší mrkev
1 větší brambora
2 stroužky česneku
2 PL másla
2 PL ovesných vloček
1/2 KL drceného kmínu
1 celá kostka (42 g) kvasnic
1 kostka zeleninového bujonu
12 větších lístků čerstvé bazalky
Na dochucení:
sůl
mletý pepř
nasekaný libeček nebo celerová nať
nať z jarní cibulky
smažená zavářka (hrášek) Backerbsen

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme, bílou část z jarní cibulky nakrájíme, 1/2 mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu nakrájíme na 1/2 kolečka, bramboru na drobné kostičky.

  2. V hrnci rozpustíme máslo, na něm osmahneme cibulku, přidáme nastrouhanou půlku mrkve a chvilku orestujeme.

  3. Pak přidáme rozdrobené kvasnice, necháme je rozpustit, přisypeme 2 polévkové lžíce ovesných vloček, chvilku promícháme, zalijeme 1 l horké vody, rozdrobíme zeleninový bujon, drcený kmín, přidáme nakrájenou bramboru, zbytek mrkve, lístky bazalky, prolisovaný česnek a necháme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut vařit.

  4. Poté si bokem odebereme 2 plné naběračky uvařené zeleniny bez tekutiny, zbytek ponorným mixerem v hrnci rozmixujeme, přidáme nazpět odebranou zeleninu, přisypeme nasekané zelené bylinky, podle své chutě dosolíme, opepříme, ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři posypeme smaženou zavářkou nebo kostičkami opečeného pečiva.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!