Majonéza dvoužloutková
Recepty, OmáčkySuroviny
- 2 žloutky
- špetka soli
- 2 dl oleje
- na špičku nože cukru
- 1/4 lžičky hořčice
- 1 lžíce citrónové šťávy nebo octa
Postup Majonéza dvoužloutková
Postup přípravy receptu
-
Zásada č. 1 – bezpodmínečně musíme pečlivě oddělit žloutky od bílků. Žloutky osolíme a metlou v misce nebo v mixeru dobře rozšleháme.
Zásada č. 2 – olej za stálého šlehání ze začátku přikapáváme pomalu a zašleháváme každou kapku zvlášť. Jakmile vznikne hustá hmota, že se při tření drží metly, přidáme citrónovou šťávu a dokapáme zbytek oleje. Hotovou majonézu přiměřeně dosolíme, zjemníme přidáním špetky cukru a dokořeníme ostatními přísadami.
Zásada č. 3 – nechceme-li riskovat sražení majonézy, musí mít olej i žloutky stejnou teplotu.
Než začneme kapat olej, vmícháme do žloutků hořčici, aby se nesrazila, když se vám náhodou majonéza srazí, dejte do nové nádoby čerstvý žloutek, rozšlehejte se špetkou soli a za stálého šlehání přidávejte po troškách sraženou majonézu. Nemáte-li žloutek, přikapávejte trochu horkého (skoro vřelého) octa za stálého šlehání k majonéze.