Majonéza dvoužloutková

Recepty, Omáčky

Suroviny

2 žloutky
špetka soli
2 dl oleje
na špičku nože cukru
1/4 lžičky hořčice
1 lžíce citrónové šťávy nebo octa

Postup přípravy receptu

  1. Zásada č. 1 – bezpodmínečně musíme pečlivě oddělit žloutky od bílků. Žloutky osolíme a metlou v misce nebo v mixeru dobře rozšleháme.

  2. Zásada č. 2 – olej za stálého šlehání ze začátku přikapáváme pomalu a zašleháváme každou kapku zvlášť. Jakmile vznikne hustá hmota, že se při tření drží metly, přidáme citrónovou šťávu a dokapáme zbytek oleje. Hotovou majonézu přiměřeně dosolíme, zjemníme přidáním špetky cukru a dokořeníme ostatními přísadami.

  3. Zásada č. 3 – nechceme-li riskovat sražení majonézy, musí mít olej i žloutky stejnou teplotu.

  4. Než začneme kapat olej, vmícháme do žloutků hořčici, aby se nesrazila, když se vám náhodou majonéza srazí, dejte do nové nádoby čerstvý žloutek, rozšlehejte se špetkou soli a za stálého šlehání přidávejte po troškách sraženou majonézu. Nemáte-li žloutek, přikapávejte trochu horkého (skoro vřelého) octa za stálého šlehání k majonéze.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!