Bramborovo-žampionová krémová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g čerstvých žampionů
250 g oloupaných brambor
1 cibule
2-3 stroužky česneku
muškátový květ nebo oříšek, dle chuti
40 g másla
sůl
bílý pepř
cca 120 g smetany ke šlehání nebo zakysanky
posekané bylinky dle chuti
máslové krutony dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme žampiony a smažíme za občasného promíchání do jejich povadnutí. Přidáme nasekaný česnek a muškátový květ, necháme rozvonět, přidáme pokrájené brambory, přilijeme vývar (cca 600 ml), osolíme, opepříme a vaříme doměkka.

  2. Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém, který dle potřeby - požadované hustoty, naředíme vývarem, případně ještě dochutíme solí a pepřem.

  3. Na talířích polévku dozdobíme a zároveň zjemníme smetanou ke šlehání, případně doplníme kopečkem zakysané smetany pokojové teploty. Přidáme nasekané bylinky dle vlastní chuti a můžeme podávat. Každý si pak může nandat do polévky krutony podle své chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!