Bramborovo-žampionová krémová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g čerstvých žampionů
- 250 g oloupaných brambor
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- muškátový květ nebo oříšek, dle chuti
- 40 g másla
- sůl
- bílý pepř
- cca 120 g smetany ke šlehání nebo zakysanky
- posekané bylinky dle chuti
- máslové krutony dle chuti
Postup Bramborovo-žampionová krémová polévka
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme žampiony a smažíme za občasného promíchání do jejich povadnutí. Přidáme nasekaný česnek a muškátový květ, necháme rozvonět, přidáme pokrájené brambory, přilijeme vývar (cca 600 ml), osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém, který dle potřeby - požadované hustoty, naředíme vývarem, případně ještě dochutíme solí a pepřem.
Na talířích polévku dozdobíme a zároveň zjemníme smetanou ke šlehání, případně doplníme kopečkem zakysané smetany pokojové teploty. Přidáme nasekané bylinky dle vlastní chuti a můžeme podávat. Každý si pak může nandat do polévky krutony podle své chuti.