Koprová omáčka podle pana Šroubka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 litr silného hovězího vývaru
- svazek kopru
- 1 větší cibule
- máslo
- 6 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- špetka tymiánu
- hladká mouka
- 4 lžíce octa
- cukr
- 200 ml zakysané smetany
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- sůl
Postup Koprová omáčka podle pana Šroubka
Postup přípravy receptu
-
Lístečky z čerstvého kopru rozsekají se nadrobno a připraví se k ruce. Zbylé stonky se překrájí. A nechají se s hrubě nakrájenou cibulkou na másle udusiti. Přidá se několik celých pepřů, nového koření a trochu dymiánku.
Do bleda udušená cibulka zasype se moukou, nechá se znovu podusiti, zaleje trochem octa a hned nato polévkou, přidá se kousek cukru a nechá se vše řádně povařiti, počemž se omáčka procedí.
Kyselá smetana rozkloktá se s mlékem a žloutky, vlije se do omáčky, řádně se vše rozšlehá a ke konci přidají se ony rozsekané lístečky z kopru. Pak se ochutná, je-li dosti slaná a odstaví se.