Křehká kachní prsíčka s čerstvými brusinkami, hlívou ústřičnou a fialovými bramborami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

150 g hlívy ústřičné
3 fialové brambory
1 limetka
1½ lžičky hořčice
2 filety z kachních prsíček à 170 g
50 g baby špenátu
1 červená cibule
1 sušená chilli paprička
½ lžičky koření kari
60 g čerstvých brusinek
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná trouba), popř. 190 °C (horní a spodní ohřev). Neoloupané brambory s 1 lžičkou soli dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Brambory vařte 12 minut při střední teplotě.

  2. Cibuli oloupejte a rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na malé měsíčky a druhou na drobné kostičky. Z limetky oškrábejte kůru a vymačkejte šťávu. Chilli papričku jemně rozdrolte, hlívu ústřičnou nakrájejte nahrubo na proužky.

  3. V hrnci rozpalte olivový olej na střední teplotu a osmažte v něm cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte brusinky, kari, chilli papričku a 2 lžíce cukru a vše smažte ještě 1 minutu.

  4. Podlijte 7 lžícemi vody, snižte teplotu, přikryjte poklicí a vše nechte 10 minut povařit. Čatní pak udržujte v teple.

  5. Brambory slijte a nechte vychladnout. Filety z kachních prsíček omyjte, osušte a kůži šikmo nařízněte, aniž byste řízli do masa. Každý filet dle libosti ze všech stran okořeňte solí a pepřem.

  6. Brambory oloupejte a podélně nakrájejte na hranolky. Filety z kachních prsíček vložte kůží dolů do studené pánve bez oleje. Rozpalte na vysokou teplotu a maso zprudka osmahněte (cca 4 minuty). Obraťte a smažte ještě ½ minuty.

  7. Filety z kachních prsíček vyndejte z pánve a zbylý tuk v pánvi ponechte. Filety položte kůžičkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a dopékejte na prostřední mřížce v troubě 8 minut.

  8. Do stejné pánve, kterou jste použili předtím, dejte brambory nakrájené na hranolky a smažte je v kachním omastku při střední teplotě 3 minuty. Dle chuti přidejte ½ lžičky soli a pepře.

  9. Přisypte cibuli nakrájenou na měsíčky a hlívu ústřičnou a nechte vše smažit další 2 minuty. Následně přidejte baby špenát a odstavte pánev se sporáku.

  10. Přidejte k brusinkám 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžičku limetkové kůry a hořčici a vše dochuťte ½ lžičky soli.

  11. Filety z kachních prsíček vyndejte z trouby a nechte je zakryté 3 minuty dojít. Potom filety šikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky.

  12. Hlívu ústřičnou, špenát a fialové brambory nandejte na talíř, na to naservírujte filety z kachních prsíček a nakonec obložte brusinkovým čatní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!