Křehká kachní prsíčka s čerstvými brusinkami, hlívou ústřičnou a fialovými bramborami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 150 g hlívy ústřičné
- 3 fialové brambory
- 1 limetka
- 1½ lžičky hořčice
- 2 filety z kachních prsíček à 170 g
- 50 g baby špenátu
- 1 červená cibule
- 1 sušená chilli paprička
- ½ lžičky koření kari
- 60 g čerstvých brusinek
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- cukr
Postup Křehká kachní prsíčka s čerstvými brusinkami, hlívou ústřičnou a fialovými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná trouba), popř. 190 °C (horní a spodní ohřev). Neoloupané brambory s 1 lžičkou soli dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Brambory vařte 12 minut při střední teplotě.
Cibuli oloupejte a rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na malé měsíčky a druhou na drobné kostičky. Z limetky oškrábejte kůru a vymačkejte šťávu. Chilli papričku jemně rozdrolte, hlívu ústřičnou nakrájejte nahrubo na proužky.
V hrnci rozpalte olivový olej na střední teplotu a osmažte v něm cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte brusinky, kari, chilli papričku a 2 lžíce cukru a vše smažte ještě 1 minutu.
Podlijte 7 lžícemi vody, snižte teplotu, přikryjte poklicí a vše nechte 10 minut povařit. Čatní pak udržujte v teple.
Brambory slijte a nechte vychladnout. Filety z kachních prsíček omyjte, osušte a kůži šikmo nařízněte, aniž byste řízli do masa. Každý filet dle libosti ze všech stran okořeňte solí a pepřem.
Brambory oloupejte a podélně nakrájejte na hranolky. Filety z kachních prsíček vložte kůží dolů do studené pánve bez oleje. Rozpalte na vysokou teplotu a maso zprudka osmahněte (cca 4 minuty). Obraťte a smažte ještě ½ minuty.
Filety z kachních prsíček vyndejte z pánve a zbylý tuk v pánvi ponechte. Filety položte kůžičkou nahoru na plech vyložený pečicím papírem a dopékejte na prostřední mřížce v troubě 8 minut.
Do stejné pánve, kterou jste použili předtím, dejte brambory nakrájené na hranolky a smažte je v kachním omastku při střední teplotě 3 minuty. Dle chuti přidejte ½ lžičky soli a pepře.
Přisypte cibuli nakrájenou na měsíčky a hlívu ústřičnou a nechte vše smažit další 2 minuty. Následně přidejte baby špenát a odstavte pánev se sporáku.
Přidejte k brusinkám 2 lžíce limetkové šťávy, 1 lžičku limetkové kůry a hořčici a vše dochuťte ½ lžičky soli.
Filety z kachních prsíček vyndejte z trouby a nechte je zakryté 3 minuty dojít. Potom filety šikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky.
Hlívu ústřičnou, špenát a fialové brambory nandejte na talíř, na to naservírujte filety z kachních prsíček a nakonec obložte brusinkovým čatní.