Malabarské pepřové steaky s jahodovou grilovací omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 40 g másla
- 1 stroužek česneku
- 25 g čerstvého zázvoru
- 2 hovězí steaky, zhruba 130 g
- 200 g jahod
- 3 brambory
- 1 malá okurka
- sůl
- pepř
- cukr
- olivový olej
- bílý vínný ocet
Postup Malabarské pepřové steaky s jahodovou grilovací omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 170 až 190°C. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Brambory dáme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme a vaříme asi 25 minut jemným varem.
Mezitím na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, sůl a cukr. To vše smažíme dokřupava. Občas promícháme.
Jahody umyjeme, oddělíme zelené části a rozčtvrtíme. Zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mátu umyjeme a necháme okapat. Zatím si ji odložíme. Poté otrháme její lístky a najemno nakrájíme.
Do menšího hrnce dáme 2 lžičky oleje a necháme rozpálit. Česnek a zázvor smažíme, ale nespálíme. Jahody přidáme k této směsi spolu s lžičkou cukru a vše dohromady smažíme 4 minuty.
Okořeníme octem balzamiko, pepřem a solí. Dále sundáme hrnec ze sporáku, vše rozmixujeme dohladka, přidáme polovinu máty a promícháme dohromady. Necháme vychladnout.
Malabarskou pepřovou směs rozdrtíme, klidně i nahrubo paličkou. Směs na steaky zatím odložíme. Maso opláchneme, osušíme, obalíme v rozdrcené směsi a osolíme.
Na pánev dáme rozpálit olej a vložíme na něj maso. Rychle opékáme, každou stranu jednu minutu. Vezmeme pekáč nebo plech a vysteleme ho pečícím papírem. Maso přendáme na plech a vložíme do trouby na osm minut.
Okurku očistíme a nakrájíme na plátky. Smícháme se zbylými přísadami - olivový olej, cukr, bílý vinný ocet, sůl a pepř.
Když jsou brambory měkké, slijeme je, vezmeme máslo a vidličkou ho smícháme s bramborami, které tím pádem rozdrtíme. Přidáme ještě trochu soli.
Maso vyndáme z trouby a necháme ještě 3 minuty odstát. Potom ho překrojíme šikmo napůl.
Rozmačkané brambory položíme doprostřed talíře. Malabarský pepřový steak a zkaramelizovanou cibulku dáme okolo spolu s okurkový salátem, jahodovou omáčkou a mátovou oblohou.