Pikantní grilovaná polenta
Recepty, GrilováníSuroviny
- 200 g kukuřičné krupice
- 125 ml červeného vína
- něco přes 1/2 l vývaru
- 2 červené cibule
- 2-3 stroužky česneku
- svazek jarní cibulky
- 4 sušená naložená rajčata
- 1-2 chilli papričky
- sůl
- pepř
- olej
- Houbová směs:
- 250 g hub
- 1 cibule
- 125 ml smetany
- olej nebo máslo
- sůl
- pepř
Postup Pikantní grilovaná polenta
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmahneme nakrájenou červenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, pak nakrájené jarní cibulky na kolečka, drobně nasekanou chilli papričku, nakrájená rajčata.
Ještě chvíli smažíme a než začne cibule růžovět, zalijeme vínem a vývarem, okořeníme a povaříme.
Pak si vezmeme chňapku, tenkým pramínkem sypeme do hrnce krupici a pilně mícháme. Pozor, směs hodně bublá a vybuchuje.
Když je kaše hladká a měkká, vypneme plotýnku a ještě dochutíme. Polenta má být výrazné chuti.
Plech vytřeme olejem, nalijeme kaši, uhladíme a necháme ztuhnout.
Pak krájíme čtverce, potřeme olejem a grilujeme z obou stran (použila jsem grilovací pánev). Podáváme s pečenou zeleninou, houbami,..
Houbová směs: Na oleji nebo másle osmahneme cibuli na půlkolečka, přidáme překrájené houby, osolíme, opepříme, chvilku smažíme a když se začne z hub uvolňovat voda, zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina nevypaří.