Houbová koprová omáčka se zakysanou smetanou
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 větší cibule
- 200 g čerstvých lesních hub
- 200 g zakysané smetany pokojové teploty
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru (lze i sušený)
- plnější lžíce másla
- vývar dle potřeby
Postup Houbová koprová omáčka se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby (hříbky, klouzky...), které na cibuli smažíme zvolna do povadnutí, pak je podlijeme troškou vývaru, osolíme a za občasného promíchání je pomalu dusíme pod poklicí cca 10-15 minut a dle potřeby podléváme. Podléváme minimálně, abychom nemuseli omáčku zahušťovat.
Ke konci dušení přidáme k houbám i čerstvě nasekaný kopr. Poté houby odstavíme. Smetanu pokojové teploty v kelímku promícháme vidličkou se špetkou soli a vmícháme do houbové směsi. Je-li třeba, přidáme trošku vývaru na zředění a můžeme podávat.
Omáčku podáváme s vařenými bramborami, případně s vejcem natvrdo. Na talíři dozdobíme snítkou kopru.