Houbová česnečka
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g čerstvých lesních hub
- (lze použít i žampiony či hlívu)
- 1,5 l masového vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- drcený kmín
- špetka čerstvě mletého pepře
- 2 větší brambory
- 6-8 stroužků česneku (podle chuti)
- sůl
- případně 1-2 vajíčka (nemusí být)
- pažitka
- Na krutonky:
- 150 g chleba
- 40 g sádla
Postup Houbová česnečka
Postup přípravy receptu
-
V polévkovém hrnci na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, na ní podusíme očištěné a pokrájené houby (třeba i žampiony, hlívu apod.), kmín i pepř. Zalijeme vývarem, přidáme kostičky brambor a povaříme do změknutí hub i brambor. Podle chuti přisolíme.
Před vypnutím přidáme prolisovaný česnek a povaříme ho max. 1-2 minuty. Drobně rozsekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky.
Komu nevadí syrový česnek, může si ho dát přímo do talíře v množství podle chuti a zvyku. Pokud máte ve vývaru i kousek masa, nakrájejte ho do polévky, polévka bude ještě lepší.
Polévku lze podávat i bez česneku, jen jako houbovou polévku. Místo chlebových krutonků lze polévku také zavařit krupičkou a rozšlehaným vejcem (a pak teprve přidat prolisovaný česnek).