Houbová česnečka

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g čerstvých lesních hub
(lze použít i žampiony či hlívu)
1,5 l masového vývaru
1 lžíce sádla
1 menší cibule
drcený kmín
špetka čerstvě mletého pepře
2 větší brambory
6-8 stroužků česneku (podle chuti)
sůl
případně 1-2 vajíčka (nemusí být)
pažitka
Na krutonky:
150 g chleba
40 g sádla

Postup přípravy receptu

  1. V polévkovém hrnci na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, na ní podusíme očištěné a pokrájené houby (třeba i žampiony, hlívu apod.), kmín i pepř. Zalijeme vývarem, přidáme kostičky brambor a povaříme do změknutí hub i brambor. Podle chuti přisolíme.

  2. Před vypnutím přidáme prolisovaný česnek a povaříme ho max. 1-2 minuty. Drobně rozsekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky.

  3. Komu nevadí syrový česnek, může si ho dát přímo do talíře v množství podle chuti a zvyku. Pokud máte ve vývaru i kousek masa, nakrájejte ho do polévky, polévka bude ještě lepší.

  4. Polévku lze podávat i bez česneku, jen jako houbovou polévku. Místo chlebových krutonků lze polévku také zavařit krupičkou a rozšlehaným vejcem (a pak teprve přidat prolisovaný česnek).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!