Ovocné strouhankové knedlíky
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 10 polévkových lžic strouhanky
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- mléko
- polohrubá mouka
- (ovoce dle chuti a sezony):
- borůvky nebo jahody
- Na dozdobení každý podle svého):
- tvaroh
- zakysaná smetana
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
- Granko apod.
Postup Ovocné strouhankové knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Strouhanku, žloutky, rozp. máslo a sůl rozmícháme v míse s mlékem. A to tak, aby nám vnikla hustší kaše, proto mléko stále doléváme. Necháme stát asi půl hodiny.
Pak kaši zpracujeme s polohrubou moukou, aby vzniklo nelepivé těsto a tvoříme knedlíky - z těsta si na vále s polohrubou moukou uděláme tlustšího hada a odkrajujeme z něj kousky.
Z každého kousku uděláme placku, do jejíhož středu položíme kousek ovoce, zabalíme a koulením mezi rukama nám vznikne krásný knedlíček. Takto to uděláme s každým odkrojeným kouskem těsta.
Následně knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a počkáme až vyplavou. Trvá to cca 3 minuty. Při vkládání je raději ještě v hrnci podebereme podběračkou, aby se nám nestalo, že se přilepí na dno - nevyplavaly by!
Vylovíme je a dáváme na talíře. Zdobíme podle toho, jak jsme zvyklí. Já je polévám rozpuštěným máslem, dám na každý knedlík lžičku tvarohu, pak lžičku zakysané smetany a pocukruji moučkovým cukrem.