Ovocné strouhankové knedlíky

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

10 polévkových lžic strouhanky
5 dkg rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
mléko
polohrubá mouka
(ovoce dle chuti a sezony):
borůvky nebo jahody
Na dozdobení každý podle svého):
tvaroh
zakysaná smetana
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
Granko apod.

Postup přípravy receptu

  1. Strouhanku, žloutky, rozp. máslo a sůl rozmícháme v míse s mlékem. A to tak, aby nám vnikla hustší kaše, proto mléko stále doléváme. Necháme stát asi půl hodiny.

  2. Pak kaši zpracujeme s polohrubou moukou, aby vzniklo nelepivé těsto a tvoříme knedlíky - z těsta si na vále s polohrubou moukou uděláme tlustšího hada a odkrajujeme z něj kousky.

  3. Z každého kousku uděláme placku, do jejíhož středu položíme kousek ovoce, zabalíme a koulením mezi rukama nám vznikne krásný knedlíček. Takto to uděláme s každým odkrojeným kouskem těsta.

  4. Následně knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a počkáme až vyplavou. Trvá to cca 3 minuty. Při vkládání je raději ještě v hrnci podebereme podběračkou, aby se nám nestalo, že se přilepí na dno - nevyplavaly by!

  5. Vylovíme je a dáváme na talíře. Zdobíme podle toho, jak jsme zvyklí. Já je polévám rozpuštěným máslem, dám na každý knedlík lžičku tvarohu, pak lžičku zakysané smetany a pocukruji moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!