Alsaský cibulový koláč kynutý v chladu
Recepty, PizzySuroviny
- Pizza těsto:
- 100 ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce mléka
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 kostky droždí
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kávová lžička soli
- 200 g hladké mouky
- Na potření:
- 150 g anglické slaniny
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup Alsaský cibulový koláč kynutý v chladu
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Všechny suroviny smícháme, mouku přidáváme postupně. Těsto je hotové, když se přestane lepit na okraj mísy. Poté jej necháme cca 2 hodiny i déle v lednici (ideálně v igelitovém pytlíku, ale necháme mu trochu prostoru, bude kynout).
Rozehřejeme troubu na 250 C. Slaninu a cibuli nakrájíme na nudličky a osmažíme na troše oleje společně na pánvi do zesklovatění cibule. Do zakysané smetany zamícháme prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Těsto rozválíme a poté rukama roztáhneme na plech, který před tím potřeme olejem – chce to trpělivost, nejde to lehce, ale výsledek stojí za to... Zakysanou smetanou potřeme těsto, posypeme slaninou s cibulkou a dáme péct, dokud okraje těsta nezezlátnou (cca 10 minut).
Podáváme čerstvě vytažené z trouby jako slanou pizzu, případně při pokojové teplotě k bílému vínu nebo pivečku.