Alsaský cibulový koláč kynutý v chladu

Recepty, Pizzy

Suroviny

Pizza těsto:
100 ml vlažné vody
1 polévková lžíce mléka
1 polévková lžíce olivového oleje
1/2 kostky droždí
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička soli
200 g hladké mouky
Na potření:
150 g anglické slaniny
2 větší cibule
2 stroužky česneku
1 kelímek zakysané smetany
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Všechny suroviny smícháme, mouku přidáváme postupně. Těsto je hotové, když se přestane lepit na okraj mísy. Poté jej necháme cca 2 hodiny i déle v lednici (ideálně v igelitovém pytlíku, ale necháme mu trochu prostoru, bude kynout).

  2. Rozehřejeme troubu na 250 C. Slaninu a cibuli nakrájíme na nudličky a osmažíme na troše oleje společně na pánvi do zesklovatění cibule. Do zakysané smetany zamícháme prolisovaný česnek, sůl a pepř.

  3. Těsto rozválíme a poté rukama roztáhneme na plech, který před tím potřeme olejem – chce to trpělivost, nejde to lehce, ale výsledek stojí za to... Zakysanou smetanou potřeme těsto, posypeme slaninou s cibulkou a dáme péct, dokud okraje těsta nezezlátnou (cca 10 minut).

  4. Podáváme čerstvě vytažené z trouby jako slanou pizzu, případně při pokojové teplotě k bílému vínu nebo pivečku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!