Alsaský jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 30 g cukru moučka
- sůl
- 4-5 polévkových lžic studené vody
- Přeliv:
- 3 žloutky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 dcl smetany
- Ostatní:
- 600-700 g jablek
Postup Alsaský jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla, jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.
Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme. Každou čtvrtku několikrát nařízneme podélně do hloubky tak, aby se nerozpadla. Naříznutá jablka pokapeme šťávou z citronu. Vymažeme formu a troubu rozpálíme na 180-200°C.
Těsto rozválíme na placku, vyložíme jím formu, na několika místech propícháme vidličkou, poklademe jablky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
Krupicový a vanilkový cukr se třemi žloutky utřeme do pěny, přimícháme smetanu a přelijeme předpečený koláč. Pečeme dalších 30 minut.