Alsaský jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g másla
1 žloutek
30 g cukru moučka
sůl
4-5 polévkových lžic studené vody
Přeliv:
3 žloutky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 dcl smetany
Ostatní:
600-700 g jablek

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, másla, jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.

  2. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince, oloupeme. Každou čtvrtku několikrát nařízneme podélně do hloubky tak, aby se nerozpadla. Naříznutá jablka pokapeme šťávou z citronu. Vymažeme formu a troubu rozpálíme na 180-200°C.

  3. Těsto rozválíme na placku, vyložíme jím formu, na několika místech propícháme vidličkou, poklademe jablky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

  4. Krupicový a vanilkový cukr se třemi žloutky utřeme do pěny, přimícháme smetanu a přelijeme předpečený koláč. Pečeme dalších 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!