Pikantní ovocné čatní
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2 hrušky 400 g
- 2-3 jablka 400 g
- 1 velká broskev 200 g
- 6-8 modrých blum 200 g
- 1 velká cibule
- 50 g rozinek
- 1 chilli paprička
- půl lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 3 drcené hřebíčky
- čerstvý zázvor
- 350 g cukru krupice
- 150 ml jablečného octu
- 150 ml vinného červeného octu
Postup Pikantní ovocné čatní
Postup přípravy receptu
-
Všechno ovoce omyjeme a necháme okapat. Blumy a oloupanou broskev rozpůlíme a zbavíme pecek. Hrušky a jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, rozinky přebereme, spaříme a necháme okapat. Cibuli rozpůlíme, sloupneme a nakrájíme nadrobno. Kousek zázvoru oloupeme pomocí lžičky a nastrouháme najemno cca 2 lžičky.
Připravené ovoce nakrájíme na kostičky a dáme spolu s cibulí do hluboké pánve se silným dnem. Přidáme rozinky, cukr, ocet (lze použít jen jeden druh) a koření, promícháme a přivedeme k varu. Pod poklicí dusíme zhruba 30 minut, pak bez poklice ještě vaříme na mírné teplotě do požadované hustoty, nerozvaříme úplně ale ponecháme kousky ovoce. (Podle chuti můžeme přidat cukr, ocet, sůl nebo jiné koření, citronovou kůru apod.).
Plníme ihned do připravených umytých sklenic, otřeme kolem uzávěru papírovou utěrkou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Můžeme i sterilovat 20 minut / 80° C, ale není to nutné. Chutney (česky čatní) se skvěle hodí při grilování, na pečená masa, k sýrům (nejlépe hermelín apod.). Lze dělat pouze z cibule, různých druhů zeleniny nebo ovoce.