Kokosový karamel - dulce de leche
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 800 ml kokosového mléka
- 300 g hnědého cukru či javorového sirupu
- zrníčka z vanilkového lusku
- vanilkový extrakt (nebo část cukru nahraďte cukrem vanilkovým)
- špetka soli
- větší špetka pečící sody
Postup Kokosový karamel - dulce de leche
Postup přípravy receptu
-
Kokosové mléko dejte spolu s cukrem, vanilkou a solí do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte 15 minut, poté přidejte sodu bikarbonu. Za občasného (spíše častějšího) míchání vařte asi hodinu. Čím déle budete vařit, tím hustší výsledná hmota bude. Pokud tedy stojíte o hustší roztíratelnou konzistenci, vařte asi hodinu a čtvrt. Karamelové mléko je nutné při vaření dobře hlídat, aby se nepřipalovalo! Použití je jen na vás, dulce de leche je chutné s ovocnými saláty (či např. se samotným banánem), se zmrzlinou, vaflemi či jen tak samotné. Pokud máte směs roztíratelnou, můžete si např. udělat domácí variaci tyčinek Twix (stačí udělat jednoduchou veganskou sušenku/shortbread, pomazat karamelem a polít čokoládou), přidat ji do krémů na dorty atd. atd. atd. Dobře uzavřený karamel v lednici vydrží něco přes měsíc a dost možná i déle