Kokosový karamel - dulce de leche

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

800 ml kokosového mléka
300 g hnědého cukru či javorového sirupu
zrníčka z vanilkového lusku
vanilkový extrakt (nebo část cukru nahraďte cukrem vanilkovým)
špetka soli
větší špetka pečící sody

Postup přípravy receptu

  1. Kokosové mléko dejte spolu s cukrem, vanilkou a solí do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte 15 minut, poté přidejte sodu bikarbonu. Za občasného (spíše častějšího) míchání vařte asi hodinu. Čím déle budete vařit, tím hustší výsledná hmota bude. Pokud tedy stojíte o hustší roztíratelnou konzistenci, vařte asi hodinu a čtvrt. Karamelové mléko je nutné při vaření dobře hlídat, aby se nepřipalovalo! Použití je jen na vás, dulce de leche je chutné s ovocnými saláty (či např. se samotným banánem), se zmrzlinou, vaflemi či jen tak samotné. Pokud máte směs roztíratelnou, můžete si např. udělat domácí variaci tyčinek Twix (stačí udělat jednoduchou veganskou sušenku/shortbread, pomazat karamelem a polít čokoládou), přidat ji do krémů na dorty atd. atd. atd. Dobře uzavřený karamel v lednici vydrží něco přes měsíc a dost možná i déle


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!