Karamelizované kysané zelí podle Oldy
Recepty, PřílohySuroviny
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 3 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce oleje
- silný masový vývar
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- sůl
Postup Karamelizované kysané zelí podle Oldy
Postup přípravy receptu
-
Zelí scedíme, propláchneme a vymačkáme téměř dosucha. Do kastrolu nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a zhnědnout. Přidáme olej, promícháme a nasypeme nasekanou cibuli. Mícháme asi deset minut, až cibule získá zlatou barvu.
Pokud se nám stalo, že někde cukr zhrudkovatěl, tak v této fázi by se měl zcela roztavit. Přilijeme trochu horkého vývaru, přidáme zelí, kmín, trochu soli, promícháme a za občasného míchnutí necháme vývar vydusit.
Tento postup ještě opakujeme a poté zasypeme hladkou moukou a prosmahneme. Opět zalijeme vývarem a na mírné teplotě dusíme cca 15 minut do požadované konzistence. K závěrečnému dochucení by měla stačit již jen sůl.