Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu
Recepty, LuštěninySuroviny
- 1 lžíce oleje (olivový, kokosový,…)
- 1 střední cibule pokrájená na drobno
- 1 lžička soli (používám růžovou himalájskou, ta solí o něco méně než klasická kamenná)
- necelé 1/2 lžičky fenyklových semínek (neměla jsem drcená, tak jsem je podrtila v hmoždíři)
- 200 g černých fazolí (již uvařených nebo slitých z konzervy)
- voda podle potřeby na doředění správné hustoty
- jako bonus si můžete dopřát:
- slunečnicová semínka (cca 1 vrchovatá lžíce, můžete je i předem namočit)
- 1 vrchovatou lžíci lahůdkového droždí (koupíte ve Zdravce)
- 1 lžíce chia semínek
Postup Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu
Postup přípravy receptu
-
Pomazánka z černých fazolí, karamelizované cibule a fenyklu je velmi snadná a rychlá, pokud máte připravené fazole dopředu. Ale když máte fazole jen sušené, tak na cca 12 h namočte, slijte, dejte vařit do čerstvé vody s bobkovým listem na cca 45 minut a až ke konci osolte.
Bylinky a namáčení omezují případné nadýmánín, tak to nepodceňujt.
Slijte uvařené fazole a na cedníku nechte vychladnout.
Odeberte potřebné množství luštěnin a zbytek zamražte.
Pokud nemáte jinou možnost, použijte fazole z konzervy, ty slijte, propláchněte a nechte okapat.
Na středním plameni pomalu osmahněte na oleji cibulku s půl lžičkou soli do zlatova za občasného míchání.
Cibule začne zhruba po 15 minutách karamelizovat a v ten okamžik přidejte fenyklová semínka, promíchejte a ihned vsypte i fazole, zbylou půl lžičku soli a tak 2 lžíce vody. Směs jen prohřejte a přemístěte do mixeru (food procesoru nebo do vyšší misky s ponorným mixerem).
Vymixujte ne zcela do hladka.
Když budete přidávat bonusové lahůdkové droždí, chia či slunečnicová semínka, tak je tam dejte ještě před mixováním a přilejte tak panáka či dva vody.
Já nakonec přidla skoro půl hrnečku. Semínka totiž do sebe nasáknout tekutiny a pomazánka by se bez přidané vody hůř mazala. Vodu přidávejte postupně. No a máte hotovo. Fakt snadné a velmi rychlé!