Kuře pečené na hříbkách s hříbkovo - bylinkovou nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 větší kuře
- 300 g másla
- pepř
- bylinky:
- petrželka
- saturejka
- pažitka
- sůl
- 1 vejce
- 350 g hříbků (měla jsem zamražené)
- 6 plátků toustového chleba nebo 3 housky)
- mléko (na namočení pečiva)
- drcený kmín
- podle potřeby strouhanka
- sypká červená uzená paprika
- bílé víno 100 ml
- kuřecí bujón nebo vývar
Postup Kuře pečené na hříbkách s hříbkovo - bylinkovou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Polovinu změklého másla utřeme se žloutkem a solí, vmícháme v mléce namočený toustový chleba (nebo tři namočené housky), polovinu množství hub podušených se solí, pepřem a drceným kmínem.
Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílku, nadrobno nasekané bylinky (petrželku, pažitku a saturejku) a vše dohromady dobře promícháme. Pokud je nádivka řidší, přisypeme trochu strouhanky.
Kuře kuchyňsky upravíme, osolíme, potřeme uvnitř červenou uzenou paprikou a naplníme připravenou houbovou nádivkou.
Bříšní otvor jehlami (nebo nití) přichytíme tak, aby nám obsah nádivky nevytékal.
Celé kuře potřeme druhou polovinou rozehřátého másla, osolíme, posypeme drceným kmínem a dáme péci na pekáčku do předehřáté trouby.
Podlijeme vývarem a pomalu pečeme pěkně dozlatova na cca 170 stupňů. Podléváme výpekem.
Ke konci pečení přidáme ke kuřátku pokrájené hříbky a dál pečeme.
Je-li potřeba, znovu podlijeme výpekem a zakápneme bílým vínem (není ale nutné).
Upečené kuře s nádivkou rozporcujeme a podáváme se šťouchaným bramborem s restovaným pórkem a jarní cibulkou.