Kuře pečené na hříbkách s hříbkovo - bylinkovou nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 větší kuře
300 g másla
pepř
bylinky:
petrželka
saturejka
pažitka
sůl
1 vejce
350 g hříbků (měla jsem zamražené)
6 plátků toustového chleba nebo 3 housky)
mléko (na namočení pečiva)
drcený kmín
podle potřeby strouhanka
sypká červená uzená paprika
bílé víno 100 ml
kuřecí bujón nebo vývar

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu změklého másla utřeme se žloutkem a solí, vmícháme v mléce namo­čený toustový chleba (nebo tři namočené housky), polovinu množství hub podušených se solí, pepřem a drceným kmínem.

  2. Přidáme tuhý sníh ušleha­ný z bílku, nadrobno nasekané bylinky (petrželku, pažitku a saturejku) a vše dohromady dobře promí­cháme. Pokud je nádivka řidší, přisypeme trochu strouhanky.

  3. Kuře kuchyňsky upravíme, osolíme, potřeme uvnitř červenou uzenou paprikou a naplníme připravenou houbovou nádivkou.

  4. Bříšní otvor jehlami (nebo nití) přichytíme tak, aby nám obsah nádivky nevytékal.

  5. Celé kuře potřeme druhou polovinou rozehřátého másla, osolíme, posypeme drceným kmínem a dáme péci na pekáčku do předehřáté trouby.

  6. Podlijeme vývarem a pomalu pečeme pěkně dozlatova na cca 170 stupňů. Podléváme výpekem.

  7. Ke konci pečení přidáme ke kuřátku pokrájené hříbky a dál pečeme.

  8. Je-li potřeba, znovu podlijeme výpekem a zakápneme bílým vínem (není ale nutné).

  9. Upečené kuře s nádivkou rozporcujeme a podáváme se šťouchaným bramborem s restovaným pórkem a jarní cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!