Jablečný koláč s medem a mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g hladké mouky (1,5 sklenky)
- 30 g cukru písek (1/3 sklenky)
- 1 vejce
- 8 lžic másla (Hery)
- Náplň:
- 4 jablka
- 40 g cukru (1/4 sklenky)
- 2 lžíce medu
- 5 lžic másla
- 40 g mandlových lupínků (1/4 sklenky)
- skořice
Postup Jablečný koláč s medem a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Na pánvičce si rozehřejme 100 g másla. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce a z másla odebereme do těsta 8 lžic. Vše promícháme lžící, až vznikne žmolenka.
Vysypeme na vál a zpracujeme v hladké těsto. Pokud se příliš drobí, můžeme přidat lžíci vody. Těsto vyválíme nebo prsty umačkáme do máslem vymazané koláčové formy 25-30 cm.
Na těsto rozložíme na tenčí plátky pokrájená oloupaná jablka a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 20 minut při 180°C.
Když koláč mírně zezlátne, vyndáme ho, jablka posypeme špetkou skořice a povrch pokryjeme náplní. Vrátíme do trouby a ještě asi 5 minut dopečeme, až se mandle mírně opraží.
Příprava náplně: ve zbylém másle na pánvičce (asi 5 lžic) rozpustíme med, stáhneme z ohně a přidáme mandlové lupínky.