Jablečný koláč s medem a mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky (1,5 sklenky)
30 g cukru písek (1/3 sklenky)
1 vejce
8 lžic másla (Hery)
Náplň:
4 jablka
40 g cukru (1/4 sklenky)
2 lžíce medu
5 lžic másla
40 g mandlových lupínků (1/4 sklenky)
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvičce si rozehřejme 100 g másla. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce a z másla odebereme do těsta 8 lžic. Vše promícháme lžící, až vznikne žmolenka.

  2. Vysypeme na vál a zpracujeme v hladké těsto. Pokud se příliš drobí, můžeme přidat lžíci vody. Těsto vyválíme nebo prsty umačkáme do máslem vymazané koláčové formy 25-30 cm.

  3. Na těsto rozložíme na tenčí plátky pokrájená oloupaná jablka a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 20 minut při 180°C.

  4. Když koláč mírně zezlátne, vyndáme ho, jablka posypeme špetkou skořice a povrch pokryjeme náplní. Vrátíme do trouby a ještě asi 5 minut dopečeme, až se mandle mírně opraží.

  5. Příprava náplně: ve zbylém másle na pánvičce (asi 5 lžic) rozpustíme med, stáhneme z ohně a přidáme mandlové lupínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!