Kapr liu

Recepty, Ryby

Suroviny

asi 800 g kapra (půlka většího kapra)
olej na smažení
rýže jako příloha
Těstíčko:
2 bílky
2 vrchovaté lžíce Solamylu
bílé víno (ideálně rýžové) na rozředění
Omáčka:
1/4 l vývaru z ryby
1 pórek
2-3 lžíce dobré sójové omáčky
1 lžička zázvoru
1 lžička krupicového cukru
špetka chilli
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžička Solamylu na zahuštění
trochu sezamového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve musíme připravit rybí maso: půlku kapra stáhneme z kůže a vykostíme - odřízneme opatrně od páteře a velkých kostí. Za všech odřezků včetně kůže připravíme silný vývar. Plát masa podélně rozřízneme na dvě části a ostrým nožem položeným šikmo k povrchu odřezáváme asi 3 mm tenké plátky masa (viz obrázek dole), čímž překrojíme drobné kosti, které pak už v pokrmu nevadí.

  2. Nesolené plátky masa máčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

  3. Těstíčko: Bílky smícháme se solamylem a pomocí tekutiny vytvoříme těstíčko tak husté, aby z masa nestékalo.

  4. Omáčka: Na sezamovém oleji osmahneme šikmo na tenké plátky nakrájený pórek - viz foto dole. Pak přidáme vývar z rybích kostí, sójovou omáčku, koření, cukr a povaříme asi 5 minut. Dochutíme octem.

  5. Zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, protřepeme a podáváme s rýží a smaženými kousky kapra.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!