Kapr liu
Recepty, RybySuroviny
- asi 800 g kapra (půlka většího kapra)
- olej na smažení
- rýže jako příloha
- Těstíčko:
- 2 bílky
- 2 vrchovaté lžíce Solamylu
- bílé víno (ideálně rýžové) na rozředění
- Omáčka:
- 1/4 l vývaru z ryby
- 1 pórek
- 2-3 lžíce dobré sójové omáčky
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička krupicového cukru
- špetka chilli
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička Solamylu na zahuštění
- trochu sezamového oleje
Postup Kapr liu
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve musíme připravit rybí maso: půlku kapra stáhneme z kůže a vykostíme - odřízneme opatrně od páteře a velkých kostí. Za všech odřezků včetně kůže připravíme silný vývar. Plát masa podélně rozřízneme na dvě části a ostrým nožem položeným šikmo k povrchu odřezáváme asi 3 mm tenké plátky masa (viz obrázek dole), čímž překrojíme drobné kosti, které pak už v pokrmu nevadí.
Nesolené plátky masa máčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Těstíčko: Bílky smícháme se solamylem a pomocí tekutiny vytvoříme těstíčko tak husté, aby z masa nestékalo.
Omáčka: Na sezamovém oleji osmahneme šikmo na tenké plátky nakrájený pórek - viz foto dole. Pak přidáme vývar z rybích kostí, sójovou omáčku, koření, cukr a povaříme asi 5 minut. Dochutíme octem.
Zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, protřepeme a podáváme s rýží a smaženými kousky kapra.