Závin s jablky (kynutý)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na 2 záviny:
500 g hladké mouky
100 g másla
1 kostku čerstvého droždí (nebo sáček sušeného droždí)
2 žloutky
100 g cukru
2 lžíce cukru (na kvásek)
100 ml mléka (vlažného)
mléko (vlažné, dle potřeby cca 200 ml)
špetka soli
strouhanka (dle potřeby)
1 vejce (na potření)
Na náplň:
8 jablek
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku nalijeme 100ml vlažného mléka, přidáme 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Lehce promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek cca 15 minut.

  2. Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Nakonec přidejte kvásek a podle potřeby vlažné mléko (já dala 200ml záleží na mouce).

  3. Zaděláme vláčné těsto, které by nemělo lepit, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca 60 minut.

  4. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubo nebo na plátky (můžeme dát na půl s hruškami).

  5. Jablka promícháme s vanilkovým cukrem a skořicí (sladíme dle chuti), můžeme přidat i rozinky.

  6. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále rozválíme každý na plát. Pláty posypeme strouhankou a naplníme jablky, pečlivě zavineme, přitlačíme okraje a dáme na plech s pečícím papírem.

  7. Povrch závinu pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 25-30 minut. Těsto můžeme připravit i v Domácí pekárně!!! PS: Závin nejlépe chutná druhý den (upečený nechám vychladnout a celý zabalím do potravinářské folie, tak potom krásně zvlhne a chutná báječně).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!