Závin s jablky (kynutý)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na 2 záviny:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 kostku čerstvého droždí (nebo sáček sušeného droždí)
- 2 žloutky
- 100 g cukru
- 2 lžíce cukru (na kvásek)
- 100 ml mléka (vlažného)
- mléko (vlažné, dle potřeby cca 200 ml)
- špetka soli
- strouhanka (dle potřeby)
- 1 vejce (na potření)
- Na náplň:
- 8 jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
Postup Závin s jablky (kynutý)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnku nalijeme 100ml vlažného mléka, přidáme 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Lehce promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek cca 15 minut.
Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Nakonec přidejte kvásek a podle potřeby vlažné mléko (já dala 200ml záleží na mouce).
Zaděláme vláčné těsto, které by nemělo lepit, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca 60 minut.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubo nebo na plátky (můžeme dát na půl s hruškami).
Jablka promícháme s vanilkovým cukrem a skořicí (sladíme dle chuti), můžeme přidat i rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále rozválíme každý na plát. Pláty posypeme strouhankou a naplníme jablky, pečlivě zavineme, přitlačíme okraje a dáme na plech s pečícím papírem.
Povrch závinu pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 25-30 minut. Těsto můžeme připravit i v Domácí pekárně!!! PS: Závin nejlépe chutná druhý den (upečený nechám vychladnout a celý zabalím do potravinářské folie, tak potom krásně zvlhne a chutná báječně).