Voňavý švestkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 270 g hladké mouky
- 200 g másla (hery)
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/4 kypřícího prášku
- 1 vejce
- Krém:
- 1 vanilkový puding
- 400 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- rumové aroma dle chuti
- 250 g měkkého tvarohu
- cca 1/4 vanilkového pudingu
- moučkový cukr dle chuti
- švestky
- skořici a cukr dle chuti
- mandlové lupínky
Postup Voňavý švestkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Krém: den předem si uvaříme klasickým způsobem puding, na konci zakápneme rumovým aroma. Necháme vychladnout.
Další den ho rozmícháme s tvarohem a cukrem dle chuti. Pokud se nám zdá příliš tekutý, přisypeme pudinkový prášek.
Korpus: ze všech surovin na korpus vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme cca 30 minut v lednici uležet.
Mezitím si omyjeme a vypeckujeme švestky.
Těsto vyndáme, 1/3 odřízneme, zbylou část vyválíme na plát o velikosti naší dortové formy, nebo ho rukama roztáhneme přímo ve formě.
Z odříznutého těsta vyválíme úzký proužek, kterým obložíme celý kraj dortové formy.
Těsto posypeme mandovými lupínky, nalijeme krém, poklademe rozpůlenými švestkami slupkou do krému a posypeme dle chuti skořicí, cukrem a znovu mandlovými lupínky. Pokud nám boční těsto přesahuje, zahneme ho lehce nad švestky.
Koláč vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180° cca 35 minut. - povrch bude krásně zlatavý.
Necháme vychladnout (já poté uchovávala v lednici).