Trhací makovo-ořechová buchta, pod vodou kynutá

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
200 g másla
25 g droždí
5 lžic mléka
2 lžíce cukru krystal
1 lžička soli
Ořechová náplň:
100 g vlašských ořechů
cca 100 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce másla
piškoty dle potřeby
Maková náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
cukr podle chuti
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
půl lžičky perníkového koření

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, lžíci cukru, máslo a vypracujte drobenku. Kvásek připravte z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Do drobenky rukama zapracujte vzešlý kvásek a udělejte hladké těsto.

  2. Do misky nebo hrnce dejte vodu pokojové teploty (v průběhu kynutí jsem přidávala vlažnou), těsto zabalené do vlhké jemné utěrky do ní vložte a nechte odpočinout, dokud nevyplave na hladinu - trvá to asi hodinu. Nenechte déle, začalo by se trochu rozpouštět.

  3. Zatímco těsto kyne, uvařte ořechovou a makovou náplň - ale klidně jen jednu. Nechte vychladnout, počítejte s tím, že chladnutím náplně dost zhoustnou.

  4. Těsto vyndejte z vody, otřete povrch papírovými utěrkami a na vále s polohrubou moukou propracujte. Pak vyválejte na cca půl centimetru vysoký plát. Pokud chcete náplně střídat jako já, pokrájejte na čtverce cca 8x8 cm, jestliže použijete jen náplň jednu, tak ji na vyválené těsto natřete a pokrájejte pak. Do formy na biskupský chlebíček, vyložený pečícím papírem, skládejte za sebou (v případě dvou náplní střídavě) jednotlivé čtverce, které vždy trochu přimáčkněte, aby držely pohromadě.

  5. Dejte péct do trouby rozehřáté na 170 st. asi 20 minut, pak formu přikryjte (třeba alobalem nebo pečícím papírem) a ještě 10 minut dopékejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!