Sladký trhací chléb
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 21 g droždí
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Nátěrka:
- 50 g změklého másla
- 15 g moučkového cukru
- Dále:
- kousek másla na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup Sladký trhací chléb
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby od pekárny nalijte rozpuštěné máslo. Pokud budete zadělávat těsto ručně, stačí, když bude změklé. Přilijte mléko a přidejte žloutky a vejce.
Přisypte hladkou mouku. Udělejte do ní důlek a do něj dejte rozdrobené droždí. Přisypte cukr do jednoho rohu nádoby a trochou cukru zasypte i droždí. Do druhého rohu nádoby dejte lžičku soli.
Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat.
Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu zasypanou moukou a vytvořte váleček, který rozdělte na 16 kusů. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Bochánky nechte kynout ještě 20 minut pod utěrkou.
Během kynutí připravte nátěrku z másla a cukru - vše vidličkou důkladně promíchejte a spojte.
Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem. Já mám formu o velikosti 25x12 cm.
Vykynuté bochánky jemně zmáčkněte a vytvarujte váleček o velikosti formy (na šířku). Těsto prsty pomačkejte a potřete máslem s cukrem. Stejným způsobem připravte druhý kousek těsta, přiložte ho na ten první a opět potřete nátěrkou. Takto postupujte s každým kouskem a těsto vkládejte do formy.
Pokud vám ve formě zbude místo, vyložte ho pečícím papírem. Těsto potřete vodou, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.
Po 20 minutách opět těsto potřete vodou a formu vložte do předehřáté trouby na 170°C. Pečte 45 minut. Po upečení, ještě horký chléb potřete máslem.
Vychladlý chléb můžete zasypat moučkovým cukrem. Můžete ho jíst tak, jak je, nebo si na odtržený kousek namazat marmeládu.