Sladký trhací chléb

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
70 g másla
70 g krupicového cukru
21 g droždí
2 žloutky
1 vejce
1 lžička soli
Nátěrka:
50 g změklého másla
15 g moučkového cukru
Dále:
kousek másla na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby od pekárny nalijte rozpuštěné máslo. Pokud budete zadělávat těsto ručně, stačí, když bude změklé. Přilijte mléko a přidejte žloutky a vejce.

  2. Přisypte hladkou mouku. Udělejte do ní důlek a do něj dejte rozdrobené droždí. Přisypte cukr do jednoho rohu nádoby a trochou cukru zasypte i droždí. Do druhého rohu nádoby dejte lžičku soli.

  3. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat.

  4. Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu zasypanou moukou a vytvořte váleček, který rozdělte na 16 kusů. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Bochánky nechte kynout ještě 20 minut pod utěrkou.

  5. Během kynutí připravte nátěrku z másla a cukru - vše vidličkou důkladně promíchejte a spojte.

  6. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem. Já mám formu o velikosti 25x12 cm.

  7. Vykynuté bochánky jemně zmáčkněte a vytvarujte váleček o velikosti formy (na šířku). Těsto prsty pomačkejte a potřete máslem s cukrem. Stejným způsobem připravte druhý kousek těsta, přiložte ho na ten první a opět potřete nátěrkou. Takto postupujte s každým kouskem a těsto vkládejte do formy.

  8. Pokud vám ve formě zbude místo, vyložte ho pečícím papírem. Těsto potřete vodou, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.

  9. Po 20 minutách opět těsto potřete vodou a formu vložte do předehřáté trouby na 170°C. Pečte 45 minut. Po upečení, ještě horký chléb potřete máslem.

  10. Vychladlý chléb můžete zasypat moučkovým cukrem. Můžete ho jíst tak, jak je, nebo si na odtržený kousek namazat marmeládu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!