Slané trhací buchtičky s Hermelínem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 8 g soli - 1 malá lžička
- 140 - 150 g vlažné vody
- 3 polévkové lžíce oleje
- 7 g čerstvého droždí
- větší špetka cukru
- trochu oleje na vymazání formy a na potření boků buchtiček
- Na povrch:
- 1 vejce
- sezam dle chuti
- Doprostřed buchtiček po upečení:
- 1 - 2 Hermelíny
Postup Slané trhací buchtičky s Hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlepší je použít domácí pekárnu, kde jako první dáme vodu a olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto vyjmeme na vál, který velmi lehce podsypeme moukou. Rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme bochánky, vyválíme na prameny a nakrájíme na dílky. Na pečení použijeme koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 30 - 32 cm. Na pečení můžeme rovněž použít i větší remosku Grand. Doprostřed dáme nějakou kulatou kovovou formičku, může to být i nějaká miska vhodná na pečení, sklenička apd. Musí být o stejném průměru jako Hermelín nebo malinko větší. Vně ji potřeme olejem, taktéž potřeme olejem dno a boky formy, kde budou buchtičky. Nebo použijeme papír na pečení. Buchtičky do formy volně naskládáme a mezi sebou lehce promažeme olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté buchtičky lehce potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme orientačně cca 30 minut. Pokud pečeme v remosce, tak vykynuté buchtičky přikryjeme víkem, zapneme a pečeme zhruba 35 minut. Po upečení odstraníme formičku ze středu a buchtičky po chvíli vcelku přemístíme na velký talíř.
Těsně před podáváním necháme v mikrovlnné troubě roztavit nahoře naříznutý Hermelín. Vložíme ho na kousku papíru na pečení do připraveného středu. Osvědčilo se mi servírovaní s malou vidličkou, kdy si každý utrženou buchtičku potře, protože Hermelín zase brzy začíná tuhnout. Pokud se jeden spotřebuje a buchtičky zbyly, můžeme rozehřát další a opět vložit do středu.