Nejobyčejnější slané těsto se sádlem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 260-270 g vody (nebo vody ředěné syrovátkou – třeba z jogurtu nebo kefíru)
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- rovná lžička cukru
- 10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
- 50 g změklého sádla
- 15-18 g čerstvého droždí
Postup Nejobyčejnější slané těsto se sádlem
Postup přípravy receptu
-
Na kvásek rozpustíme v troše vody cukr a droždí, přimícháme 1-2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství) a v teple místnosti necháme asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto, které bude asi 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme kusy podle toho, co z těsta chceme upéct (veky, bagety, bulky, rohlíky). Vytvarované pečivo na plechu necháme vykynout, potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.