Koule z cukety v rajčatové omáčce

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g cukety
olivový olej
2 stroužky česneku
sušená bazalka
sůl
pepř
hrst kukuřičné strouhanky
2 lžíce kukuřičné mouky
1 vejce
200 g tvrdého sýru na strouhání (kozí)
Omáčka:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 konzerva loupaných krájených rajčat
stévii nebo cukr dle chuti
1 lžička sušené bazalky
stroužek česneku,
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180°C. Nastrouháme nahrubo omytou cuketu a vymačkáme z ní trochu vodu. Na rozehřátou pánev dáme 1 lžíci oleje, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vložíme cuketu. Přidáme sůl, pepř a dusíme asi 5-7 minut.

  2. Přendáme do misky, necháme trochu zchladnout a přidáme vejce, sýr, strouhanku, mouku a bazalku. Vše promícháme (pokud je nutné, ještě zahustíme strouhankou nebo lžičkou solamylu) a vytvarujeme mokrýma rukama koule (12-14 ks), které klademe na plech, vyložený pečícím papírem, lehce potřeným olejem. Pečeme v předehřáté troubě cca 20-25 minut do tmavší barvy.

  3. Než se koule upečou, uděláme rajčatovou omáčku. Na oleji zesklovatíme nasekanou cibuli, po chvilce i česnek, promícháme a přidáme rajčata. Vaříme při snížené teplotě do požadované hustoty, dochutíme bazalkou, solí a stévií (abychom zmírnili kyselost rajčat, kdo může, použije cukr). Podáváme samotné, s rýží nebo chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!