Koule z cukety v rajčatové omáčce
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g cukety
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sušená bazalka
- sůl
- pepř
- hrst kukuřičné strouhanky
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 1 vejce
- 200 g tvrdého sýru na strouhání (kozí)
- Omáčka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 konzerva loupaných krájených rajčat
- stévii nebo cukr dle chuti
- 1 lžička sušené bazalky
- stroužek česneku,
- sůl
Postup Koule z cukety v rajčatové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 180°C. Nastrouháme nahrubo omytou cuketu a vymačkáme z ní trochu vodu. Na rozehřátou pánev dáme 1 lžíci oleje, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vložíme cuketu. Přidáme sůl, pepř a dusíme asi 5-7 minut.
Přendáme do misky, necháme trochu zchladnout a přidáme vejce, sýr, strouhanku, mouku a bazalku. Vše promícháme (pokud je nutné, ještě zahustíme strouhankou nebo lžičkou solamylu) a vytvarujeme mokrýma rukama koule (12-14 ks), které klademe na plech, vyložený pečícím papírem, lehce potřeným olejem. Pečeme v předehřáté troubě cca 20-25 minut do tmavší barvy.
Než se koule upečou, uděláme rajčatovou omáčku. Na oleji zesklovatíme nasekanou cibuli, po chvilce i česnek, promícháme a přidáme rajčata. Vaříme při snížené teplotě do požadované hustoty, dochutíme bazalkou, solí a stévií (abychom zmírnili kyselost rajčat, kdo může, použije cukr). Podáváme samotné, s rýží nebo chlebem.