Voňavý linecký koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- 3 žloutky prošlehané + 1 vejce na potření
- 100 g mletých mandlí neoloupaných
- 150 g studeného másla
- kůra z citronu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 250 g domácího rybízového džemu
- Ještě budeme potřebovat:
- 2 lžíce rumu
- vanilkový lusk/vanilková pasta
- 1 lžíci mléka
- dortovou formu - průměr 23 cm
Postup Voňavý linecký koláč
Postup přípravy receptu
-
Smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidáme našlehané žloutky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec přidáme STUDENÉ máslo a rychle ho zapracujeme do těsta. Těsto necháme odpočívat 1 hodinu v lednici.
Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Po hodině těsto vyndáme z lednice. Jednu třetinu těsta oddělíme a odložíme na mřížku. Zbývající 2/3 rozválíme a vložíme do dortové formy. Vytvoříme 2 cm okraj a dno koláče potřeme rybízovým džemem. Na vrch vytvoříme ze schovaného těsta mřížku. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme cca 40 min na 180 °C. Ještě horký koláč potřeme směsí z rumu, mléka a vanilkové pasty nebo vanilky.