Voňavý linecký koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
175 g hladké mouky
130 g moučkového cukru
3 žloutky prošlehané + 1 vejce na potření
100 g mletých mandlí neoloupaných
150 g studeného másla
kůra z citronu
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
250 g domácího rybízového džemu
Ještě budeme potřebovat:
2 lžíce rumu
vanilkový lusk/vanilková pasta
1 lžíci mléka
dortovou formu - průměr 23 cm

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidáme našlehané žloutky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec přidáme STUDENÉ máslo a rychle ho zapracujeme do těsta. Těsto necháme odpočívat 1 hodinu v lednici.

  2. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Po hodině těsto vyndáme z lednice. Jednu třetinu těsta oddělíme a odložíme na mřížku. Zbývající 2/3 rozválíme a vložíme do dortové formy. Vytvoříme 2 cm okraj a dno koláče potřeme rybízovým džemem. Na vrch vytvoříme ze schovaného těsta mřížku. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem.

  3. Pečeme cca 40 min na 180 °C. Ještě horký koláč potřeme směsí z rumu, mléka a vanilkové pasty nebo vanilky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!