Jidáše - sádlové

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 g sádla - rozpuštěného
cca 260 ml mléka - vlažného
2 lžíce rumu
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry - čerstvě nastrouhané
špetka soli
30 g droždí
hrst rozinek, předem namočených v rumu
mandle nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti
Na potření po upečení:
rozpuštěné máslo
rum

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.

  2. Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Do těsta můžeme dle chuti vmíchat i předem nasekané, na sucho opražené mandle nebo ořechy.

  3. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout.

  4. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.

  5. Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!