Jidáše podle babičky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- na špičku nože soli
- 2 vejce
- 2 lžíce vlažného medu
- vanilkový cukr¨
- 50 g sádla
- rozinky, nebo brusinky
- mléko podle potřeby
- Na kvásek:
- mléko
- 1 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce cukru
- půl kostky droždí
- Na potření:
- rozšlehané vejce s trochou rumu
- Po upečení:
- 1 lžíce vlažného medu na potření
Postup Jidáše podle babičky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve založíme kvásek: ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrubou mouku a necháme na teplém místě vykynout.
Do robotu dáme prosátou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl, 2 vejce a kvásek. Začneme promíchávat, přidáme trochu vlažného mléka, až se vše smísí, přidáme rozehřáté, ale vlažné sádlo, med, rozinky a s pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné těsto, které přeložíme na vál a s trochou hladké mouky ještě vypracujeme. Dáme kynout do mísy přikryté utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem (já dávám do kynoucí mísy od Tupperware).
Vykynuté těsto opět přendáme na vál, podsypeme moukou, odkrajujeme kusy těsta a válíme z něj válečky, které stáčíme do spirál. Konec ocásku vložíme dospod jidáše, aby se nám při pečení nerozbalil. Jidáše klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.
Troubu předehřejeme na 150 st. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a upečeme dozlatova. Po upečení, pokud máte rádi, potřete vlažným medem.