Jidáše se škvarky

Recepty, Ostatní

Suroviny

350 ml plnotučného mléka
30 g čerstvých kvasnic
50 g sádla
250 g škvarků
500 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti škvarků)
1 lžička čerstvě mletého pepře
50 g nasekaného medvědího česneku (pokud neseženete medvědí česnek, použijte 25 g nasekané petrželky)
2 žloutky
60 g jemně nastrouhané vařené brambory
Na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžičky hrubozrnné bylinkové soli na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.

  2. Sádlo nechejte povolit v pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a nechejte zchladnout.

  3. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.

  4. V míse smíchejte všechny přísady a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky.

  5. Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  6. Těsto rozdělte na kousky po 70 g a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.

  7. Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut.

  8. Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli.

  9. Pečte 20-30 minut na 200°C, dokud nezezlátnou (záleží, jak rychle pečou Vaše trouby).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!